Přeskočit na obsah

Sdělění Policie ČR – Na kole jen s přilbou

Bruntál 14. srpna 2024

Na kole jen s přilbou

Policejní preventisté na oblíbené cyklistické trase pod Pradědem hovořili s cyklisty o bezpečném způsobu jízdy na kole. Také apelovali na používání bezpečnostních prvků, zejména helmy a důležitosti dodržování pravidel provozu na pozemních komunikacích.

Důležitost cyklistické helmy a povinné výbavy kola

Jedním z klíčových bezpečnostních prvků je cyklistická helma. Přestože není ze zákona povinná pro osoby starší 18 let, Policie ČR doporučuje všem cyklistům, bez ohledu na věk, aby ji používali. Helma totiž dokáže při pádu ochránit hlavu a výrazně snížit riziko vážných zranění či dokonce zachránit život.

Další důležitou součástí bezpečné jízdy je správná a kompletní výbava kola. Obzvláště je nutné mít kolo v dobrém technickém stavu. Neopomenout kontrolu funkčnosti brzd, správné nahuštění pneumatik atd. I během slunného dne musí být jízdního kolo řádně vybaveno odrazkami. Za snížené viditelnosti přibývá povinnost dovybavit svůj bicykl náležitým osvětlením.

Nepřeceňujte své síly a vyvarujte se alkoholu

Při plánování trasy je nezbytné zhodnotit své síly a možnosti. Častým důvodem úrazů je podcenění náročnosti trasy nebo přecenění fyzických sil. V takových případech hrozí nejen nebezpečí pádu, ale také selhání v kritických situacích, kdy je nutná rychlá reakce.
Stejně tak je nezbytné, aby se cyklisté vyvarovali konzumace alkoholických nápojů před a během jízdy. Alkohol snižuje schopnost soustředění, zpomaluje reakce a může vést k tragickým následkům. Bezpečnou alternativou je konzumace nealkoholických piv a obdobných nealko nápojů.

Obezřetnost vůči dětem

Při projížďce s dětmi by jim dospělí měli věnovat zvýšenou pozornost. Děti nemusí mít dostatečné zkušenosti ani dovednosti, aby samy bezpečně zvládly náročnější situace na cestách.

V rámci této preventivní akce policisté rozdávali účastníkům drobné předměty jako např. reflexní pásky, které mohou přispět k jejich bezpečnosti a nealkoholické pivní nápoje pro podporu jejích zodpovědné jízdy.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
pprap. Olga Krakovková DiS.
oddělení prevence